Slovenski kandidat za tujejezičnega Oskarja

Celovečerni filmski prvenec Izlet režiserja in scenarista Nejca Gazvode, ki je nastal v produkciji Perfo Production, je bil izbran za slovenskega kandidata za nagrado oskar za tujejezični film, so sporočili s Slovenskega filmskega centra. Pravila Ameriške akademije narekujejo, da se za nagrado lahko potegujejo le filmi, ki so bili v zadnjem letu prikazani v domačih kinematografih. Za nominacije v kategoriji najboljši tujejezični film akademija v državah, v katerih uradni jezik ni angleški, omogoča nacionalnim strokovnim združenjem s področja filma, da podajo nacionalne predloge. Za Slovenijo izbor po sklepu akademije opravlja Društvo slovenskih filmskih ustvarjalcev. Nominiranci za oskarje bodo znani 15. januarja naslednjega leta, sama podelitev pa nato sledi 24. februarja.
Poleg Izleta so bili v širši izbor uvrščeni še filmi Stanje šoka režiserja Andreja Košaka, Lahko noč, gospodična režiserja Metoda Pevca, Arheo režiserja Jana Cvitkoviča, Kruha in iger režiserja Klemna Dvornika, Traktor, ljubezen & Rock’n Roll režiserja Branka Djurića, Dolge počitnice Damjana Kozoleta, Aleksandrinke Metoda Pevca in Sfinga Vojka Anzeljca.

Slovenskega kandidata je izbrala žirija, ki so jo so sestavljai producentka Dunja Klemenc, publicistka Ingrid Kovač Brus, igralec Igor Samobor, režiser Martin Turk, režiser Miran Zupanič, direktor fotografije Ven Jemeršič in producent Branislav Srdić.